Joia Mare


Se spune că de Joia Mare (Joimari, Joia Patimilor sau Joia Neagră) sufletele morţilor revin la vechile lor locuinţe, unde aşteaptă până la Moşi, adică până înainte de Rusalii. Se tămâiază mormintele, la ieşirea din cimitir morţii sunt strigaţi: Sculaţi, sculaţi/Şi acas haideţi.
În Bucovina această zi se mai numeşte Ziua Morţilor. În Banat şi Muntenia morţilor li se dădeau de pomană oale umplute cu apă sau cu vin, iar în zona Năsăudului se întindeau în cimitire mese cu diferite mâncăruri şi băuturi.
Ca ofrandă rituală destinată sufletelor de dincolo se prepara pâinea uitaţilor (colac în formă de lopată, care se dă celui ce se scoală de dimineaţă şi face focul sau unui băiat).

Se aprindeau focuri rituale (cu funcţie funerară), pentru fiecare mort plecat din gospodărie pe podeaua locuinţei, în curte, în grădină, în cimitir lângă mormânt, în curtea bisericii, peste care se dă pomană.

Focurile din Joia Mare (satul Alba, județul Tulcea) – fotografie din Arhiva MEAP Tulcea

Joimari este şi un important reper calendaristic pentru industria casnică (era termenul limită până când femeile şi fetele să-şi toarcă lâneţele şi cânepa). Cele care nu şi-au cusut cămaşa nouă pentru Paşte erau pedepsite de Joimăriţă.
În unele zone joia din Săptămâna Patimilor, iar în altele Duminica Floriilor se mai numeşte şi Nunta sau Măritarea Urzicilor, ziua când înfloreşte urzica, nemaifiind bună de mâncat.
Umplutul borşului (primenirea, pritocirea horşului) are loc în Bucovina şi Moldova în joia din Săptămâna Patimilor. Cu huştele (tărâţele înlocuite) borşului sunt hrăniţi, pentru sănătate, bobocii de raţe şi gâşte.
Astăzi se înroșesc ouăle, crezându-se că acestea nu se vor strica până de Înălțare.

Înroşirea ouălor (satul Alba, județul Tulcea) – fotografie din Arhiva MEAP Tulcea


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s