Recomandăm simplu-autentic-pur


Pentru a veni în ajutorul celor ce doresc să participe la concursul Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor, vă invit să parcurgeți următoarele sfaturi, sau mai degrabă idei ce exprimă cel mai onest ideea acestui demers.

1. Concursul are în vedere transmiterea ideii de tradiție în mintea și sufletul tinerei generații, prin intermediul artei și a creativității. Așadar, avem doi actori esențiali: cel ce transmite (profesorul coordonator, meșterul, artistul, părintele etc.) și cel ce primește și prezintă tradiția (elevul, copilul, învățăcelul, colectivul de copii). Recomandăm coordonatorului să se inspire din tradițiile locale pascale și să folosească cu prudență imaginea Iepurașului (dacă nu îi este specifică).

Câteva exemple de tradiții legate de Paști (laice sau religioase):  Lăsata secului, Orăria, Sântoaderul, Cucii, Carnavalul (unde este specific), Farșângul, Jujeul, Moșii, Sâmbăta Morților, Lăzărelul, Ziua lui Lazăr, însurățitul, Floriile, alegerea Paparudei, Joia Mare, încondeierea ouălor, Învierea, A doua și a treia zi de Paști, Paștele Blajinilor, Paparuda, Caloianul, Înălțarea, Rusaliile etc. Iar exemplele pot continua pentru toate grupurile etnice (ex: pentru rușii-lipoveni: Maslenița) și țările creștine (ex: pentru Italia: copturi rituale pascale în Sardinia).

2. Esențial este ca la final, să se simtă/vadă munca, imaginația și percepția copiilor, indiferent de vârstă sau orizont cultural. O linie tremurândă și stângace, dar trasată de copil, este de infinite ori mai grăitoare față de conturile de tip xerox, fișele de lucru sau simple decupări din reviste (lipsite de orice emoție artistică). 

3. Este importantă munca în echipă (fiecare copil trebuie să conștientizeze că este important și-și poate aduce contribuția în realizarea lucrării), dar în anumite cazuri creația poate fi rezultatul răbdării, harului și dedicării unei singure persoane (ex: icoana, oul încondeiat, pristornicul). În al doilea caz, individul devine reprezentativ pentru comunitatea din care face parte și pe care o reprezintă.

4. Oricât am aprecia imaginația și noile tendințe de reciclare, vă rugăm să aveți grijă la anumite reprezentări la care chiar nu se pretează materialele neconvenționale (exemplu: un Iisus răstignit realizat din vată, o scenă religioasă din semințe și mirodenii etc.). Pe de altă parte, astfel de teme iconografice cu greutate ar fi normal să fie abordate de cei cu un anume nivel de experiență și capacitate de exprimare artistică.

5. Aici puteți citi câteva Sfaturi pentru decorat ouă.

5. Pentru a obține un rezultat cât mai frumos la secțiunea Eseu fotografic, vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări:

a. Titlul și descrierea succintă a eseului fotografic (încadrarea în spațiu și timp, tradițiile / obiceiurile surprinse, părerea copilului despre cele văzute, de ce sunt imaginile alese reprezentative, viziunea artistică). 
b. Important este ca din  imagini să se vadă atmosfera de sărbătoare, să se simtă ideea de Paști sau tradiții legate de Paști  – ex: Lăsata Secului, pomenirile morților din Sâmbetele Postului Mare, Joia Mare, sfințitul la biserică, pregătirea cozonacului, Înălțarea, Paparuda și exemplele pot continua. Cu alte cuvinte, omul trebuie să fie prezent în eseu, direct (prin participare la obicei) sau indirect (prin obiectele realizate, prin bucate, prin orice este legat de marea sărbătoare).
c. Imaginile trebuie să reflecte sărbătoarea într-o perioadă cât mai recentă, cu excepția cazului în care se dorește o prezentare evolutivă, pe mai mulți ani. Nerespectarea acestei recomandări nu este neapărat o condiție pentru descalificare din concurs.

Câteva exemple de eseuri fotografice de pe blogul MEAP (cu tematici și percepții diferite): Orăria de la NiculițelDe sezon: Peisaj rural în ton hibernalGhid în 12 foto pentru a face un calendar de ceapăSezonul fânului, Arta iubește Artistul.

Reclame

Un gând despre “Recomandăm simplu-autentic-pur

  1. Pingback: Concursul Internaţional Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2014 | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s