#ROUNDTRIPROMANIA: Dobrogea – Mica mea Europă


Ce i-ați recomanda să viziteze unui turist străin aflat pentru prima dată în România? Dificil de răspuns la o astfel de întrebare… munte, mare, deltă, castele, oameni formidabili și poveștile lor … iar timpul este stăpânul nostru crud și frate cu depărtarea… Dar dacă le-ar vedea pe toate concentrate într-un singur loc? Nu vreau să par patetic printr-o astfel de întrebare – afirmație, ci doar puțin metaforic și să vă direcționez spre locul propus 🙂 Și iată de ce:

Mândria de dobrogean îmi acordă dreptul de a recomanda cunoașterea și experimentarea prin vizitare a Dobrogei, un spațiu atât de interesant, divers și paradoxal (cel mai vechi și cel mai nou teritoriu al României, posibil cu cea mai mare biodiversitate la nivel UE, cu oameni ce formează un mozaic cultural ce rivalizează cu multe modele din lume). Aceasta este premiza de la care plec și la care mă rezum.

Dobrogea, o Europă în miniatură, înseamnă NATURĂ. Vei descoperi aici o natură îmblânzită de trecerea timpului (munții hercinici roși de vreme, relieful caledonic din Podișul Casimcei), o natură virginală (maica deltă cu cele 2000 de povești ale sale, Pădurea Letea) și o natură protejată (Rezervația Biosferei Delta Dunării, Parcul Național Munții Măcinului, siturile Natura 2000). Anotimpul înnobilează întotdeauna peisajul, astfel încât, de câte ori revii, rămâi impresionat de alte imagini, detalii brodate de vreme, de apă, de soare și vânt.

Dobrogea, o Europă în miniatură, înseamnă CULTURĂ. Dacă vrei să afli mai multe despre o sinteză extraordinară a zeci de populații ce s-au perindat pe aceste meleaguri (anticii elini, geți, romani, pecenegi, genovezi, români dicieni, mocani, aromâni, turci, tătari crimeeni, tătari nogai, cerchezi, lazi, haholi, lipoveni, bulgari, găgăuzi, greci, armeni, evrei, germani, italieni etc.)… aici e de tine 🙂 De câte ori voi avea ocazia voi spune următoarele vorbe: Îmi place să cred că Dobrogea este un loc de întâlnire între nord și sud și est și vest. Aici au venit cândva, de voie și mai ales de nevoie, oameni din spații geografice diferite, cu religii, culturi și moduri de viață diverse. Și toți i-au spus acestui loc CASĂ … și l-au făcut să fie exact ca ACASĂ. Aceștia și-au ridicat cetăți, locuințe, lăcașuri de rugăciune și locuri de îngropăciune… Nu puteți rata frumoasele muzee ce expun ceea ce înaintașii au realizat cu multă trudă. Un exemplu este Enisala.

Dobrogea, o Europă în miniatură, înseamnă OAMENI, cu bune, cu rele.  Încearcă să-i descoperi prin cele mai frumoase forme de expresie ale lor, prin cântece, costume, bucate, case, obiecte, obiceiuri, gânduri. Vei îndrăgi cântecele vesele ale rușilor – lipoveni, costumul echilibrat al românilor (purtat ce-i drept la festivaluri), dansul aromânilor cu hlambura, colacii ucrainești de nuntă, ciopliturile în piatră ale italienilor, frumusețea Lăzărelului grecesc, baclavalele turcești și ceremonia de botez a băiatului la tătari. Sunt doar câteva exemple (infim de puține), restul le vedeți in situ 🙂 

P.S. Chiar și pentru un dobrogean get – beget, descoperirea unui nou loc este copleșitoare în toate sensurile: un exemplu recent – Grindu – satul înecat în lacrimi de Dunăre.

Ne vedem în Dobrogea, dragii mei. Nu uitați că #roundTripRomania este un eveniment organizat de agenţia de turism TuristClub.ro, în colaborare cu Kooperativa 2.0.

Reclame

Un gând despre “#ROUNDTRIPROMANIA: Dobrogea – Mica mea Europă

  1. Pingback: Letea – Inegalabilul meu tărâm dintre ape | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s