Descoperă Gospodăria țărănească conservată in situ de la Enisala


Într-un timp alert, într-un timp inert simți uneori nevoia de evadare… pur și simplu să-ți iei un rucsac în spinare și să pleci în căutarea unei oaze de liniște, de relaxare, de cunoaștere sau cine știe de ce alt fel. Cu siguranță vei găsi pe moment acea minune căutată… la munte, pe o plajă pustie sau într-o lotcă la umbra unei sălcii plângătoare. 

Dar la fel de bine o poți găsi într-un sătuc izolat sau într-o așezare mai răsărită, depinde acum de alegerea fiecăruia dintre voi. Pentru cei ce caută o variantă de plecare sau o alternativă, vă voi prezenta gospodăria de la Enisala și voi încerca să vă aduc doar patru motive pentru care chiar merită să încercați, măcar odată, un traseu eco-turistic și de descoperire.

1. Aici poți rememora timpuri prin care poate ai trecut sau ai auzit de la bunici. Te poți întoarce simbolic în urmă cu un veac și poți afla mai multe despre obiecte care poate nici nu ți-a trecut prin minte că există.

2. Aici te poți rupe pentru un moment de aglomerația urbană și poți asculta liniștea, întreruptă ce-i drept de gâlceava păsărilor cerului. 

3. Aici poți descoperi detalii, perspective, proporții și culori și te vei minuna de cât de ingenios a fost geniul creator, fie că a fost meșter de case, fântânar, țesătoare sau olar. De ești pictor sau fotograf sigur vei găsi cadrul ce merită memorat pe un suport de tine ales. Iar moda etno în privința fotografiilor de nuntă e în extindere și la noi, realizându-se adevărate opere de artă din acest tip de cadre. Un exemplu aici.

4. Aici poți descifra credințele, temerile și puterea de a înfrunta răul ale strămoșilor tăi. Căluții de la frontonul casei sau simbolurile de pe țesături nu erau dispuse doar de frumusețe. Ele apărau de rău sau de ochii răi ai deochiului, ele  îmbunau destinul, îmbelșugau casa și oamenii dintr-însa.

Anunțuri

4 gânduri despre “Descoperă Gospodăria țărănească conservată in situ de la Enisala

  1. Pingback: #ROUNDTRIPROMANIA: Dobrogea – Mica mea Europă | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

  2. In anul 1975, fiind student in anul IV, in practica de vara, am facut releveul acestei gospodarii de la Enisala. Anul acesta, dupa 40 de ani, Departamentul de Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti a hotarat sa publice cele mai bune relevee facute de catre studentii arhitecti, incepand cu anul 1903, printre care se afla si releveul gospodariei de la Enisala. Daca doriti sa vedeti o parte din plansele acelui releveu facut acum 40 de ani, tastati pe Internet – Releveu Rv. 315 Casa Muzeu

    • Anul acesta se implinesc 40 de ani de cand un grup de studenti arheologi si arhitecti, cu participarea eminentului profesor Zoe Petre, au facut practica de anul IV in judetul Tulcea facand sapaturi arheologice si rele ve la diverse obiective istorice si etnografice. Probabil multi din cei care se ocupau cu activitatea de cercetare in acest domeniu nu mai sunt in viata. Eu insumi am iesit la pensie. Daca din cei care continua activitatea de cercetare si conservare sunt dispusi sa ma contacteze imi pot scrie pe adresa de Internet care s-a imprimat in mod automat odata cu postarea. M-as bucura mult daca s-ar intampla asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s