6 mai – Curbanul la grecii din Izvoarele


În cadrul obiceiurilor practicate de păstori se detaşează ceremonialul practicat de Sfântul Gheorghe. Această zi marca începutul anului pastoral şi de aceea se impunea practicarea anumitor gesturi ritualice care luau amploarea unui întreg ceremonial. De Sfântul Gheorghe (23 aprilie / 6 mai) se practica obiceiul Curbanului la ortodocşii crescători de animale din spaţiul balcanic (Bulgaria, Grecia, Albania şi ţările fostei Iugoslavii). Obiceiul este atestat în Dobrogea în localitatea Izvoarele, întemeiată în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate de 13 familii de greci şi alte 7 de bulgari refugiaţi în urma războaielor ruso-otomane.

O bătrână legendă

Sfântul Gheorghe este socotit patron al comunităţii şi una dintre raţiunile pentru care locuitorii din Izvoarele au păstrat tradiţia jertfirii mielului la această sărbătoare este aceea că ocupaţia lor originară a fost păstoritul. Conform unei legende populare, un balaur obişnuia să atace păstorii şi turmele de oi şi de fiecare dată reuşea să fure un miel sau o oaie. Atunci Sfântul Gheorghe a ucis balaurul. Din acea zi păstorii îl celebrează şi fac un „Curban” (sacrificiul mielului). Se taie pentru Sfântu care păzeşte casa, pentru sănătate, pentru animale, ca să ai spor la animale.

Desfăşurarea ceremonialului de Curban

Ziua începe cu spălatul ritualic al participanţilor. Apoi se pregăteşte tămâierul, un vas cu tărâţe, unul cu sare şi altul cu apă. Urmează alegerea mieilor de parte bărbătească şi fără de meteahnă. Mielul de jertfă era împodobit altădată cu o cunună din plante, iar la cornul drept i se punea lumânarea de la Paşti. De asemenea, înainte de sacrificiu se tăia puţină lână de pe animal, căreia i se dădea foc împreună cu puţină tămâie.

Mielul se aşează în genunchi, se închină şi i se dă să mănânce tărâţa, puţină sare şi să bea apă. După aceea se închină din nou mielul de trei ori, se tămâiază în sensul acelor de ceasornic. Gospodarii ung cu sângele mielului sacrificat fruntea copiilor, tocurile uşilor în semnul crucii.

Cel care făcea sacrificiul era cel mai bătrân bărbat din familie sau un om care se numea Gheorghe, îmbrăcat în haine noi sau măcar curate. Locul în care era sacrificat mielul era ales cu grijă: peretele de răsărit al casei, înăuntru, lângă vatră, pe malul unui râu, în curtea bisericii, sub un pom fructifer, lângă stână sau în locuri consacrate Sfântului Gheorghe.

Urmează pregătirea şi coacerea curbanului în comun, prin reunirea unui număr fără soţ de familii vecine, sfinţirea bucatelor şi consumarea, după ce mai întâi se împărţea pentru morţi. 

Practici magico – ritualice

  • Practici de propiţiere: cu sângele mielului de jertfă erau unşi pe frunte copiii pentru a fi roşii şi frumoşi; seara oasele mielului erau îngropate în pământ într-un muşuroi pentru a avea tot atâţi miei.
  • Practici apotropaice: copiii şi animalele erau unşi pentru a fi feriţi de deochi; casa era apărată de forţele răului prin ungerea tocului ușii în semnul crucii, cu sângele mielului.
  • Practici oracolare. Se putea ghici după examinarea măruntaielor: dacă inima şi ficatul erau pline de sânge, anul va fi roditor; starea vremii după splină.

Dincolo de elementele mitice sau religioase obiceiul implică participarea întregii comunităţi, fiind dincolo de împlinirea ritualului un moment de legătură între indivizi, între nucleele familiale şi prin generalizare contribuie la consolidarea comunităţii.

Alte evenimente din județul Tulcea (6 mai): hramul localităților Murighiol și Sfântu GheorgheHâdârlezul la turci și tătari

Tămâierea mielului – secvență din sacrificarea ritualizată; Foto: Narcisa Știucă

Practică apotropaică: ungerea tocului ușii, în semn de cruce, cu sângele mielului ; Foto: Narcisa Știucă

Pregătirea curbanului ; Foto: Narcisa Știucă

Curbanul la final ; Foto: Narcisa Știucă

Reclame

3 gânduri despre “6 mai – Curbanul la grecii din Izvoarele

  1. Pingback: 6 mai – Hram la Sfântu Gheorghe (Caterlez) | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

  2. Pingback: 6 mai – Hâdârlezul la turci și tătari | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

  3. Deosebit de interesante aceste practici stravechi. Cat sunt eu de … GHEORGHE n-am stiut nimic de Curbanul din Izvoarele ! Chiar si la 89 de ani…tot mai auzi noutati.!
    Felicitari!!! Gigi Angelescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s