6 mai – Hram la Sfântu Gheorghe (Caterlez)


6 mai (Sfântul Gheorghe pe stil vechi sau Svet Ihoria) este zi de hram în satul deltaic Sfântu Gheorghe (cu o populație de origine ucraineană, cunoscut în vechime sub numele de Caterlez). Se pare că prima biserică din Sfântu Gheorghe a fost construită în anul 1830. În 1851 aceasta a ars. Refăcută în 1860, a fost distrusă tot de un incendiu şi iar refăcută. În 1871 a fost sfinţită altă biserică, folosind catapeteasma de pânză de la biserica veche. În credinţa localnicilor, aceasta a fost realizată din lemnul provenind din încărcătura unei corăbii care a eşuat într-un banc de nisip, în dreptul localităţii. 

Desfășurarea evenimentului: După slujba și masa din curtea bisericii, urmează o serie de activități de tip competiție precum: cursele de cai, întrecerile cu lotcile, jocurile marinărești, Cel mai bun dansator etc. Nu lipsesc spectacolele de muzică tradițională și / sau modernă. În localitate există grupul vocal ucrainean Ceorne More (Marea Neagră), dar și o formație ce interpretează o gamă variată de melodii (populară, muzică ușoară, internațională). De obicei, la evenimente de tipul hramului, sunt invitate unul sau mai multe ansambluri ucrainene din deltă (ex: Letea, Pardina, Caraorman, Crișan) sau Tulcea.

Credințe populare: De Sfântul Gheorghe oamenii se spălau cu rouă din grădină, cu dosul palmei, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Alte evenimente din județul Tulcea (6 mai): hramul localității Murighiol, Curbanul la grecii din IzvoareleHâdârlezul la turci și tătari

Fotografii realizate de Alexandru Leonov (6 mai 2013)

Reclame

2 gânduri despre “6 mai – Hram la Sfântu Gheorghe (Caterlez)

  1. Pingback: 6 mai – Hâdârlezul la turci și tătari | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

  2. Pingback: 6 mai – Curbanul la grecii din Izvoarele | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s