Rețete alese: Pir(o/a)șki, pir(o/a)hi


Chiar dacă este 1 Mai, iar grăsunii mititei își dau obștescul duh pe grătarele patriei, știu că printre voi există pofticioși de altfel de bucate tradiționale (nu musai românești, nu musai slave, hai să le spunem … central și est – europene, extinse până pe continentul nord – american în urma emigrațiilor). Este vorba despre piroșki, pirașki, pirohipirahi (niște pirașki mai mari) sau cine știe cum s-or mai fi numind ei prin alte părți ale lumii. Am preferat aceste denumiri, deoarece rețeta este culeasă dintr-o comunitate dobrogeană deltaică de apartenență slavă. 

Aluat: 

  • 3/4 cană iaurt / zer
  • 1/4 cană apă
  • făină cât cuprinde
  • bicarbonat de sodiu stins în oțet sau drojdie
  • sare

Umplutură:

  • brânză proaspătă în amestec cu ou;
  • gem de fructe + ou;
  • orez dulce + ou;
  • fasole bătută îndulcită + ou;
  • carne tocată, ficat  + ou etc.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele, obținându-se un aluat mai vârtos. Să lasă la crescut o jumătate de oră (în cazul celor făcute cu drojdie). Pentru obținerea plăcințelelor există mai multe tehnici, în funcție de obișnuințele sau moștenirile culturale ale fiecărei gospodine:

  • Se pot întinde foi nu prea subțiri, apoi se tăie forme rotunde cu paharul.
  • Se împarte aluatul în bucățele de dimensiunea unui ou mic, se modelează în formă rotundă și se rulează cu un făcăleț realizându-se un cerc mic.

Aceste operații se realizează pe o planșetă presărată cu făină. Apoi aceste cerculețe din aluat sunt umplute după preferință sau context (post, sărbătoare, anotimp etc.), se închid sub formă de semilună sau de bocceluță. La final, acestea se prăjesc în ulei, pe plită, sau se coc în cuptor (cele cu drojdie). Se servesc simple, cu smântână (cele cu brânză) sau miere de albine. Poftă bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s