Motive de pe țesăturile nord-dobrogene


Vă invit să ne continuăm călătoria prin lumea motivelor populare de pe țesăturile din nordul Dobrogei. Pentru astăzi am ales câteva motive de pe batiste și cămășile tradiționale (femeiești și bărbătești). Nu de puține ori se întâmpla ca un motiv să „migreze” de la o categorie de țesături la alta, trecând printr-o transformare generată de tehnica utilizată. Așa s-a întâmplat de exemplu cu motivul floarea pologului, regăsit inițial pe polog (covor de dimensiuni mari), apoi și pe ștergare / peșchire. La fel, unele motive de pe batiste se regăsesc pe obiectele vestimentare și invers.

Decorul, ca întreg, este creat prin relațiile de simetrie, repetiție și / sau alternanță a motivelor, prin dominanța și supradimensionarea elementelor ancoră, dar și prin complementaritatea cu elementele terminale de detaliu (dantele: ploicică, spartă etc., bibiluri/colțurei). În unele cazuri pânza chirachie atenua necesitatea unei ornamentații ulterioare, punctându-se de obicei mânecile, tăietura gâtului, poalele.

Din punct de vedere cromatic, atât la bărbați cât și la femei, ne încadrăm în paleta dominantă a nuanțelor de roșu, albastru, negru, alb. Despre simbolismul motivelor și interpretarea plurivalentă a acestora vom vorbi într-o altă postare. 

Anunțuri

3 gânduri despre “Motive de pe țesăturile nord-dobrogene

  1. imi spusese o doamna ca prin anii 70/ 80 a cusut ii (!?) dobrogene si ca era musai sa aibe albastru (Dunarea), maro (mtii Macinului) si galben (campurile). Dupa ce am citit blogul dvs. constat ca: in Dobrogea nu s-au cusut ii ci camasi, n-am vazut nici macar o camasa care sa intruneasca cele de mai sus, deci cred ca a fost o incercare a propagandei de a introduce ceva ce n-a existat niciodata. Multumim pentru ca impartasiti cu noi munca dvs.!

  2. Pingback: Sânzienele în Dobrogea – Ziua în care toate piesele de port se scoteau la soare | Asociația pentru Transformarea prin Educație a Deltei Dunării

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s