Motive populare de pe țesăturile din județul Tulcea


Salutăm și încurajăm inițiativa / provocarea Ioanei Corduneanu de pe SEMNE CUSUTE în acțiune: realizarea până de Ziua Universală a Iei (24 iunie) a propriei ii „de pomină, de care se vor mira nepoatele și strănepoatele voastre”.

Pentru creatoarele de frumos ce doresc o sursă de inspirație dobrogeană, vă oferim câteva motive de pe țesăturile din județul Tulcea, apărute în lucrarea Pârâu, S., Topoleanu, V., Simion, G., (1982). Motive populare românești din județul Tulcea, Tulcea: Muzeul Deltei Dunării, p. 22, 32, 41.

Firește că veți observa similitudini cu semne din alte zone, poate și datorită faptului că Dobrogea însumează românitatea în totalitatea ei (dicienii autohtoni, mocani transilvăneni, păstori și veterani moldoveni, coloniști teleormăneni, romanitatea balcanică etc., ce și-au adus în acest spațiu obiectul și arta de a crea). Pe de altă parte, simbolurile duc spre arhetip, putând exista în zone diverse fără legături de spațiu și timp (fenomenul convergenței culturale) sau fiind introduse prin aculturație.

Vă dorim inspirație, răbdare și spor la lucru!

Anunțuri

Un gând despre “Motive populare de pe țesăturile din județul Tulcea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s