Cel mai îndrăgit concurs marca MEAP revine … în curând


Ne place să repetăm ori de câte ori avem ocazia această frază, plină de înțelepciune: O veche vorbă românească spune că atunci când nu se vor mai auzi colinde de Crăciun şi când nu se vor mai înroşi ouă de Paşti va veni sfârşitul lumii. În speranţa că timpul mai este încă darnic, copiii şi adulţii de astăzi, merg în locuri profane, dar în perioade sacre spre a se ruga pentru sănătate, pentru fericire, pentru neuitare… Aduc cu ei un ou, un colac, un ştergar, o icoană şi o fărâmă de suflet… Așteptăm o astfel de ocazie oferită de timp în fiecare an și ne bucurăm de minunățiile ce se nasc din mânuțele micilor creatori și marilor dăruitori de emoții pure. Despre ce ocazie este vorba? Nu e greu de ghicit… e vorba despre Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor.

Puțină istorie: Acest concurs a debutat, în 2010, din inițiativa muzeografilor Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea. Pe atunci se adresa colaboratorilor / partenerilor din şcolile regiunii Dobrogea. În anul 2011 a fost organizat la nivel naţional, iar în 2012 a fost prima ediţie internaţională, având o colaborare frumoasă și curajoasă cu Muzeul Dunării de Jos Călărași (Secţia Etnografie – Artă). 

La organizarea ediţiei din 2013 au colaborat patru organizaţii: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Secţia de Etnografie – Artă a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Asociaţia Folkloriamo Mărţişor Rovigo – Italia şi Asociaţia ACASĂ Zaragoza Spania. La cele patru ediții au participat peste 670 de grupuri cu aproximativ 10000 de copii de toate vârstele, din România, Italia, Spania, Lituania, Slovenia, Franța, Bulgaria și Ucraina. 

În premieră, la ediția din 2013 s-a oferit Trofeul Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor lucrării (și implicit participantului) care a rezonat cel mai bine menirii concursului nostru: transmiterea ideii de tradiție în mintea și sufletul tinerei generații, prin intermediul artei și a creativității.

Și ediția din acest an va avea parteneri de seamă, plini de entuziasm și dornici de a menține vie tradiția pascală. Îi veți afla în curând. Bineînțeles că surprizele nu vor lipsi 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s