Copturi ritualice pascale în Sardinia


În lucrarea PANI Tradizione e prospettive della panificazione in SardegnaNouro, Ilisso Edizioni2005 sunt prezentate varietățile de copturi ritualice legate de Paște, pe lângă o diversitate de forme de pâini legate de calendarul sărbătorilor catolice și cele din ciclul vieții. Realizarea acestor pâini / copturi artizanale, cu denumiri individualizante, reiterează momente esențiale ale patimilor, morții și învierii lui Hristos (Gesù Cristo). Avem astfel: cruci (rúùes), scări (iskálas), coroane de spini (korònas, ispínas), frunze de palmier (prámmas), reprezentări ale lui Lazăr (Ládzaru).

Credit foto – PANI Tradizione e prospettive della panificazione in Sardegna

Pippia ’e Caresima / Pizzinna ’e Caresima (Păpușa Postului Paștelui) se coace la începutul postului, în fiecare săptămână rupându-i-se un picior, pentru a măsura câte săptămâni au mai rămas până la sărbătoarea pascală. O formă asemănătoare apare și în Creta.

Pippia ’e Caresima din Settimo San Pietro

Pizzinna ’e Caresima din Nuoro

În timpul postului pascal, în mai multe centre din Sardinia, în fiecare săptămână se pregătesc forme diferite de pâini. Coptura denumită anghinarea (carzoffa), în unele locuri înlocuită de ciulin (gureu) se prepară în a patra săptămână înainte de Paște (sa xida de pani e gureu – săptămâna pâinii și a ciulinului). Coptura numită peștele (pische) amintește de momentul înmulțirii peștilor și a pâinilor și se coace în cea de-a treia săptămână (sa xida de pisci  – săptămâna peștelui) înainte de Paști.

Carzoffa din Paulilatino

Pische din Urzulei

Coptura Lazzaru amintește de miracolul învierii lui Lazăr din Betania. Este preparată mai ales în Sardinia centrală. Lazzareddu din Tramatza este o formă singulară, deoarece Lazăr apare reprezentat plin de viermi, simbolizând astfel gradul avansat de descompunere a acestuia înainte de miracolul învierii.

Lazzaru din Zeddiani

Lazzareddu din Tramatza

Lazzaru din Villaurbana

Lazzaru din Paulilatino

Pramma se coace pentru Duminica Floriilor. Apar diferite variante, uneori pot fi incluse și migdalele, acestea având un simbolism asemănător oului (și anume renașterea, învierea).

Pane de pramma din Macomer

Pramma din Pattada

Pramma din Paulilatino

În unele locuri de prepară 12 Apostoli (Apostoli), pentru fiecare dintre cei 12 bătrâni sau copii cărora li se vor spăla picioarele, în Joia Mare sau Joia Sfântă (Giovedì Santo).

Masa din Joia Mare, biserica Santa Maria della Neve

Urmează o varietate de pâini pascale, cu forme tipice (coroană, scară, chivot), unele având ca elemente complementare oul sau migdalele, ca simboluri ale renașterii. Scările (iscalas), alături de coroane de spini (korònas), simbolizează patimile lui Hristos. Coptura JHS este binecuvântată în timpul misei pascale.

O formă rară este cea numită Arburizzola, pâine realizată în perioada pascală, cu reprezentarea veterotestamentară a Pomului Binelui și al Răului și a șarpelui.

Iscala din Villaurbana

Ispera din Lodè – formă de chivot

JHS din Selargius

Simbula din Fordongianus – pâine pascală la care oul este substituit cu migdalele

Pane ’e Pasca din Olmedo

Corona din Tramatza

Arburizzola din Scano Montiferro

Anunțuri

Un gând despre “Copturi ritualice pascale în Sardinia

  1. Pingback: Recomandăm simplu-autentic-pur | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s