Lumea care dispare: Neneții


Încercând să aflu răspunsul la întrebarea: Care este cel mai mic (din punct de vedere numeric) grup etnic din lume?, am descoperit site-ul Disappearing World / Исчезающий Мир, dedicat populațiilor mai puțin cunoscute ale globului.

De aceea m-am hotărât să prezint în câteva postări speciale câteva elemente de cultură materială și spirituală legate de necunoscuții, puținii, dar minunații conlocuitori ai globului terestru. Unde, cum trăiesc, câți mai sunt, în ce cred și mai ales, ce au creat de-a lungul timpului. Acum, voi vorbi despre neneți, în special despre cei mai nordici dintre ei, cu un anumit grad de nomadism determinat de creșterea renilor și vânătoarea animalelor polare. Bibliografia este relativ diversă, în special de filieră rusească și finlandeză, iar nu lipsesc scrieri în alte limbi de circulație internațională. Precizez din start că nu voi fi exhaustiv, mulțumindu-mă deocamdată cu prezentarea a doar câtorva aspecte de viață.

Denumire: neneți (cunoscuți în trecut și ca samoiezi sau yuraki). Etimologic, acest termen provine din rădăcina nenay = adevărat, real, original.

Habitat: în regiunile polare din nord – vestul siberian, din Peninsula Kanin până în Delta Yeniseiului, dar și insulele Oceanului Arctic și Peninsula Kola. 

Demografie:  44640 persoane, după recensământul din 2010 din Rusia

Grupuri principale: neneții de tundră și neneții de taiga (пянхасаво / pyankhasavo – circa 1500 persoane; trăiesc în Okrugurile Autonome Yamalia – Neneția și Hantî-Mansi). Putem include aici și grupul neneților kominizați (populația yarană), rezultat al căsătoriilor interetnice între neneți și tribul Izhma aparținând populațiilor komi.

Antropologic, aparțin tipului uralic, cu caracteristici mongoloide. Statura mică (158 cm media la bărbați) și robustă este determinată de condițiile eco-climatologice. Sunt închiși la culoare, cu ochii negri sau căprui. Se aseamănă cel mai bine cu ostiacii

Religia tradițională este cea animistă, însă de-a lungul vremurilor s-a propagat și impus cea ortodoxă. Șamanul nenet (tadebya) avea darul profeției, o memorie excelentă, intuiție și capacitatea de a induce hipnoza. Obiectul de bază al șamanului era penzer-ul (un fel de tamburină) din piele de ren. Acest animal îl transporta pe șaman pe pământ, în cer și cea de dincolo. Mai multe informații despre magicienii nordului găsiți aici.

Sursa: int.rgo.ru

Vulnerabilități: prospectările și exploatările petroliere și de gaze naturale acaparează treptat teritoriile locuite de neneți, modificându-le ecologia habitatului, ocupația principală și modul de a trăi.

Chipuri, condiții naturale și îndeletniciri: în situația permafrostului, ocupația de bază este creșterea renilor, ceea ce determină o dinamică a comunităților, o utilizare generalizată a produselor generate de ren (carne – în gastronomie, pielea – costum, încălțăminte, locuințe temporare, coarne – obiecte de artă populară, locuri sfinte). Sursa fotografiilor: Disappearing World / Исчезающий Мир

Locuința temporară (de tip cort) a neneților din Peninsula Yamal este realizată și ea din piei de ren.

Costumul: Hainele siberiene de tip închis sunt caracteristice vânătorilor de animale marine sau a crescătorilor de reni. Principalul obiect vestimentar din costumul bărbătesc este málitsa, o haină lungă prevăzută cu glugă, realizată din piele de ren, având în partea din față o structură cu funcție de buzunar. Mânecile se termină conic cu mănuși realizate din piele tare de tip kámus (preluată de pe picioarele renului). O altă îmbrăcăminte închisă este sovik-ul din blană, cu glugă din vulpe polară, pus de multe ori peste málitsa. Pentru încălțăminte se foloseau câte 8 – 10 piei kámus. Hainele de ceremonial sunt decorate cu bucăți de piele diferite cromatic, elemente metalice și mărgele. 

Costum femeiesc din provincia Tobolsk (sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX); Sursa: ethnomuseum.ru

DIN RITMURILE VIEȚII: Nunta: Mireasa nenetă trebuie să sară este o frânghie, sarcină îngreunată de îmbrăcămintea groasă, dar necesară pentru a-i demonstra mirelui că poate face față oricărei încercări în aspra tundră.

© RIA Novosti. M. Nachinkin

Bineînțeles că mijlocul de transport esențial (sania trasă de reni) va fi pregătit pentru eveniment.

Sanie pentru nuntă, Sursa: thebestofrussia.ru

O metodă pentru transportul nou-născuților, combinând calitățile saniei cu cele ale port – bebe-ului.

Sursa: nationalgeographic.com

Mediatizare: În periplul ei spre Sochi (unde se desfășoară Jocurile Olimpice 2014), Flacăra Olimpică a trecut și prin teritoriul neneților, preluată din Republica Komi. Bineînțeles că aici torța a fost plimbată în cel mai frecvent mijloc de transport: sania trasă de reni. (sursa: ria.ru)

© RIA Novosti. Ramil Sitdikov

© RIA Novosti. Valery Melnikov

Reclame

4 gânduri despre “Lumea care dispare: Neneții

  1. Un articol foarte interesant. Eu momentan locuiesc în Rusia (orașul Vorkuta) și chiar îi întâlnesc din când în când pe neneții ăștia. De obicei sunt de statură mică (un metru și jumate) și în mare parte sunt îmbrăcați în pielea renilor.

  2. Buna ziua, am vazut astazi -14.1.2017, un film tv despre o fam. de neneti (care au 7000 reni) din N-E Fed.Ruse (la postul tvr – Romania 360 grade) facut de nemti, vorbit in franceza, deosebit de bun si f. impresionant. Furat de imagine si text nu am retinut datele/denumirile localitatilor unde sunt transportati aero la scoala copiii neneti (cu gratuitati din partea statului rus si gazprom – care au ca mai mare platf. expl. gaze din lume; pentru a va putea dvs. localiza zona). Daca este posibil, va rog sa ma ajutati cu adresa scolii sau email-ul; vreau sa-mi exprim felicitarile pt. implicarea si devotamentul C.D. Rasvan Damian, prof.univ .Bucuresti, Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s