Poveste de iarnă ’13/’14 – creaţia Minei Sorina Ardeleanu


Participant: Ardeleanu Mina Sorina, Clasa a IV-a, Şcoala Constantin Platon Bacău

Cadru coordonator: Toc Maria 

Secțiunea: Creaţie literară

Fantezii de iarnă

Cad fulgii mari ca florile de iasomie, ce parc-ar fi un roi de albine scânteietoare. Este o iarnă plină de minunăţii. Satele visează fantezii în alb, mai frumoase ca niciodată. Două prietene de nedespărţit, Miruna şi Delia, merg la săniuş pe pârtia de la marginea micului lor sat, din valea adormită. Stau pe vârful alb al dealului şi privesc cum satele obosite de atâta toamnă şi ploi dorm pierdute în visele lor albe. Apoi, intr-o linişte tăcută, zburând pe săniuţa lor, aştern un val de mătase sclipitoare, argintată, peste casele de pe marginea pârtiei. Brazii cu ace de smarald împodobiţi cu ornamente argintii, semănând cu mii de fantasme albe, privesc uimiţi la cele două fete cum se distrează.
Au început să urce din nou sus pe înaltul deal, râzând de bucurie că sunt la săniuş. În urma lor, Iarna îşi deapănă fantezia albă şi sclipitoare cu palate de diamant, plapumi de stele şi luceferi de argint. Se minunează amândouă de transformarea uimitoare a Crăiesei Iernii, cea cu părul de argint şi cu rochie de omăt. Totul pare o comoară eternă, nepieritoare ce trebuie păstrată în amintiri. Cele două prietene speră să-şi aducă aminte când vor creşte de frumuseţea iernilor copilăriei.
Amurgul s-a lăsat pe nesimţite. A început o ninsoare abundentă cu fulgi ce păreau un roi de fluturi albi. Fiind seara din ajunul Crăciunului, răsună în sat glasurile pline de veselie şi voie bună ale copiilor, ce vestesc prin cântece divine Naşterea Domnului. O salbă întreagă de cătune aranjate în haine de sărbătoare îşi aşteaptă vestitorii cu mesele încărcate. Gospodarii îi admiră şi îi cinstesc pe cei mai mici dintre colindătorii îmbrăcaţi în frumosul şi românescul port popular şi le dau drept răsplată mere rubinii, înmiresmate şi colaci calzi, parfumaţi.

Fetele, simţind mirosul îmbătător chiar din vârful cel mai înalt al dealului, au lăsat săniile şi au plecat să pregătească cântecele. “Din cer senin”, un colind plin de semnificaţii şi plăcut sătenilor s-a auzit în curând. Au mers din casă în casă, de la prima şi până la ultima de pe cea mai îndepărtată uliţă. Satul răsuna de cântecele pline de bucurie ale tuturor copiilor. Glasurile lor 

melodioase au încălzit sufletele tuturor. Gazdelor li se părea că îngerii coboară din cerul sfânt să le dea vestea cea bună.
Cele două prietene au ajuns la casele lor cu braţele încărcate de mere roşii ca focul şi colaci delicioşi. Satul îngropat într-un ocean de ninsoare parcă scânteia în lumina slabă a aştrilor lucitori ce se bucurau şi ei de venirea Crăciunului, una dintre cele mai pline de viaţă sărbători.
În minunata noastră ţară îşi arată strălucirea micile diamante ale tradiţiei româneşti, tradiţie ce va dăinui încă multe secole de acum încolo, pe meleagurile noastre de vis. Aceste diamante îşi arată sclipirea şi în sufletul fiecărui român.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s