Din lada de zestre a Dobrogei: Țesături de la Jijila


Dobrogea este un creuzet de culturi, religii și modalități de a vedea și a reprezenta frumosul. Un capitol la care arta populară din Dobrogea chiar excelează este cel al țesăturilor și costumului tradițional / vestimentației.

Dacă este să facem un profil topografic imaginar al artei țesăturilor și veștmintelor din Dobrogea, ar trebui să trecem de la naturalismul motivelor orientale, prin prețiozitatea materialelor și culoarea puternică (chemătoare de soare) a vestimentației slave, urmărind „greutatea” stilistică a costumelor balcanice și terminând cu geometria artistică și echilibrul intrinsec al țesăturilor românești de tot felul. Dacă vreți, fiecare populație și-a „pictat” caracterul, istoria, bucuriile și durerile pe obiectele de artă populară.  

În această postare puteți admira câteva fotografii cu țesături (cămăși, ștergare) din localitatea Jijila, datorită amabilității Lilianei Alecu, bibliotecară la Biblioteca din Jijila. Motivele florale stilizate, cele geometrice, coarnele berbecului, ramura cu flori etc. înnobilează pânza țesută în casă sau de cumpărat. Adevărate povești țesute / cusute, motivele redau sensul vieții de odinioară, când omul simțea nevoia de a fi protejat, de a înfrumuseța și de a-și asigura pomenirea din neam în neam (ex: coarnele berbecului – motiv al fertilității și de aici povestea continuă).

Reclame

Un gând despre “Din lada de zestre a Dobrogei: Țesături de la Jijila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s