O altă față a etnografiei: RECE, în oglindă


Etnografia (descrierea unui popor, sau mai degrabă a vieții unui popor) nu arată întotdeauna partea frumoasă și mitificată a lucrurilor. Există o etnografie a războiului, a durerii, a neliniștii, a fricii, a sărăciei, a neputinței, a revoltării, a luptei, a atacului și contra-atacului, a violenței și a morții. Nu ne place, dar ele fac parte din viața noastră de toate zilele, de aici sau din alt colț al lumii.

Mii de conflicte au brăzdat fața umanității, mii le mai brăzdează încă și, cu siguranță, alte zeci de mii vor descompleta patrimoniul umanității, adică omul, care creează, procreează, ctitorește și distruge. Unii spun că este un demers ciclic, că trebuie să distrugi pentru a te reinventa, dar în același timp, creația se face doar prin distrugere (vezi motivul jertfei creatoare și Meșterul Manole).

Așadar, o situație în oglindă, între avântul creator și cel distructiv, între viață și moarte, între bine și rău. Dar întrebarea cheie este: Care realitate este cea oglindită și care este cea reală? De ce parte a oglinzii suntem? Reflexii sau realități, umbre sau lumini?

Studiu pe caz (poate cel mai proaspăt): Ucraina, 2014. O REvoluție poate duce la Evoluție, dar și la INvoluție. Voi ce cugetați? 

 

Sursa foto: englishrussia.com

Sursa foto: popularresistance.org

Anunțuri

Un gând despre “O altă față a etnografiei: RECE, în oglindă

  1. Matricea stilistică a unui popor, cum spunea Blaga, este sistemul tuturor condiţiilor existenţei sale specifice, adică un sistem categorial care prefigurează a priori toate reacţiile pe care acel popor le va avea la provocările istoriei. Matricea cunoaşterii este sistemul categoriilor, respectiv al topicii noastre transcendentale, în care avem prefigurate a priori toate „răspunsurile” noastre la toate „întrebările” posibile ale experienţei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s