14 ianuarie 2015 – Procesiunea nr. 159 în cinstea imaginii La Divina Pastora din Santa Rosa


În fiecare an, pe 14 ianuarie, statul Laro (Venezuela) și în special aglomerarea urbană Barquisimeto, celebrează ziua Păstoarei Divine (La Divina Pastora). Adorarea acestei imagini marianice coboară în timp și este legată de viziunea părintelui capucin Isidoro de Sevilla din Spania (1703) care a văzut-o în vis în chip de păstoare, înconjurată de flori și oi într-un minunat peisaj campestru. Această imagine a fost utilizată cu succes de evanghelizatorii capucini în America Latină.

Pictură cu procesiunea – Muzeul din Santa Rosa; sursa: flickr

Această devoțiune populară în Venezuela este legată de un episod istoric învelit într-o aură miraculoasă. Pe 14 ianuarie 1856 părintele José Macario Yépez organizează o rugăciune publică împotriva holerei. Se spune că în acea zi, satul copleșit de suferință, a mers în masă pentru a cere oprirea epidemiei. Rugăciunile, imnul închinat Fecioarei intonat de mulțime, imaginile sfinților caselor scoși la porți au determinat o atmosferă transcendentă. Preotul, s-a așezat în genunchi, și-a oferit viața Divinei Pastora, cerându-i să fie ultima victimă a holerei. Se spune că după câteva zile preotul a murit, iar epidemia a încetat. Începând cu acel an, o procesiune comemorează imaginea sfintei și sacrificiul preotului.

Procesiunea în 1931, sursa: divinapastora.org

Cu o seară înainte credincioșii catolici participă la vigilia din biserica din Santa Rosa del Cerrito. Aceștia o adoră, venerează și se roagă la imaginea sfântă (sagrada imagen) a Fecioarei. 

Procesiunea acesteia pornește din Santa Rosa spre Catedrala din Barquisimeto (trecând în lunile următoare prin 13 biserici din parohii) și adună mii de oameni, care cântă imnuri, slăvesc imaginea Maicii Domnului și biserica. Atmosfera generală trimite spre unitate, într-un pueblo/sat unit, într-o mare familie unită și o singură biserică. Astăzi imaginea spectaculară a Divinei Pastora apare în carele alegorice, complexele instalații electrice și manifestările conexe.

Foto: José Cohen / News Flash JC

În așteptarea imaginii sfintei la Catedrala din Barquisimeto; sursa: flickr

Pentru mai multe informații, consultați María Matilde Suárez,  Tradición, simbolismo y globalización en la formación de una identidad urbana.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s