Capra, Ursul și Crăciuneii


De ceva timp, în alaiurile mascaților care umblă prin oraşe de Crăciun și Anul Nou s-au integrat personaje noi, iar altele au dispărut. Pe lângă Capre, Urşi, Căiuţi, apar acum şi Crăciuneii / Crăciuniţele, apoi personajele hibridizate (având la bază masca tradiţională, dar şi unele accesorii de import: căciulă de Moş Crăciun, coarnele de ren). Acestea nu sunt investite (încă) cu un rol ceremonial.

De pildă, din alaiul Caprei sunt pe cale de dispariţie, dacă nu au dispărut deja din distribuţie, Târgoveţul, Moşul, Baba, Ţiganul, Ţiganca, Doctorul (care a intrat şi el în alai mai târziu faţă de celelalte personaje) – de fapt, actanţi ai societăţii rurale. Este adevărat, că această formă de alai prin oraşe nu mai presupune un repertoriu versificat variat, eventual dialogat, ci doar formule generice de tip Ţa, ţa, ţa… Nu te da, nu te lăsa!, acompaniate de tobe, fluirători şi vuvuzele. 

Orice obicei, ca orice fenomen viu, are fireasca funcţie de evoluţie, transformare şi adaptare la timpuri. Rămâne de văzut dacă recentele împrumuturi culturale vor constitui doar o toană / modă de moment sau nu. Ele arată însă starea de fapt actuală: Crăciuneii şi variantele feminine ne invadează pe timp de iarnă televizoarele, vitrinele magazinelor, scenele, străzile, pub-urile, fanteziile, evenimentele de tot felul (serbări ale copiilor, inaugurări cu sau fără fast) şi în cele din urmă şi obiceiurile.

Până când?

Capra şi Crăciunelul toboşar, 2012

Ursul şi Personaje hibride, 2012

Urşii periferici, Crăciuneii în prim plan, 2013

Urşii periferici, Crăciuneii în prim plan, 2013

Câinii latră, Ursul trece, 2013

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s