Dulcele gust al Dobrogei


Îmi place să cred că Dobrogea este un loc de întâlnire între nord și sud și est și vest. Aici au venit cândva, de voie și mai ales de nevoie, oameni din spații geografice diferite, cu religii, culturi și moduri de viață diverse. Și toți i-au spus acestui loc CASĂ … și l-au făcut să fie exact ca ACASĂ. Și ce te poate transpune mai ușor în acea atmosferă decât aroma bucatelor tradiționale?  (O Dobroge frumoasă… O Dobroge gustoasă) – în urmă cu un an…

Pe 4 octombrie 2013 Muzeul de Etnografie și Artă Populară a fost gazda manifestării expoziționale și târgului gastronomic Ca la noi în Dobrogea (detalii organizatorice aici).

Atmosfera friguroasă de început de octombrie a fost îmblânzită de gustoasele bucate dobrogene, multe și făcute cu dragoste de comunitățile locale (români, aromâni, ruși – lipoveni, ucraineni, turci, tătari, greci și italieni).

Românii au pregătit sărmăluțe, plăcintă dobrogeană și gogoși. Aromânii au prezentat câteva rețete de plăcintă (printre care și pita di praș) și piperchi tzârgîsite.

Rușii – lipoveni ne-au încântat cu vareniki cu brânză și piroșki cu orez dulce. Ucrainenii au preparat crap la proțap, șeșche și pirogi/pirahi cu varză.

Turcii au făcut dulcile baclavale și sarailii, iar tătarii au adus în scenă plăcintele cu umplutură din carne (kobete, șibörek). Grecii au pregătit spanakopita, iar italienii crostoli.

Voia bună a fost întreținută cu cântece de demult și dansuri energice de Ansamblul Dorulețul (coordonator Ștefan Coman), ansambul coral al rușilor – lipoveni Lotca (coordonator Natalia Neumann) și cel al ucrainenilor Zadunaiska Sici (coordonator Dumitru Cernencu).

Ca la noi în Dobrogea, chiar dacă este frig afară, ne încălzim prin înțelegerea și respectul față de celălalt, prietenie, conlocuire și conviețuire și prin împărtășirea bucatelor de zi cu zi sau de sărbătoare. Iar imaginile grăiesc de la sine:

Doamnele de la Luncavița încing o horă bătrânească

Tinere talente ale Ansamblului Dorulețul

Tinere talente ale Ansamblului Dorulețul

Comunitatea aromână

Plăcinte aromânești cu praz

Plăcinte aromânești cu spanac

Comunitatea rușilor – lipoveni

Ansamblul coral Lotca

Piroșki

Vareniki

Comunitatea ucraineană

Ansamblul coral Zadunaiska Sici

Crap la proțap

Pirogi

Șeșche

Comunitatea turcă

Comunitatea tătară

Kobete

Șibörek

O horă multietnică

Reclame

2 gânduri despre “Dulcele gust al Dobrogei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s