Festivalul borșului de pește al Deltei Dunării – Crișan, 7 – 9 Septembrie 2013


Magnificul borș de pește merită și el sărbătorit, nu-i așa? Măcar o dată pe an. Gurmanzi sau simpli admiratori ai unei mâncări pe bază de pește, sunteți așteptați la Festivalul dedicat borșului, în centrul Crișanului (satul se tot întinde pe vreo 3 – 4 mile de-a lungul Dunării). 

Manifestarea desfășurată între 7 și 9 Septembrie este rezultatul gustos al unui proiect din cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pe lângă competiția pentru câștigarea titlului de cel mai bun borș de pește, se vor valorifica și elemente de folclor local (în special muzical). 

Cunoscătorii fenomenului gastronomic deltaic știu că există diferențe mai mult sau mai puțin clare de rețetar, de gust și savoare, de mod de servire a borșului, în funcție de ocazia și locația în care este degustat acesta. Există cel puțin trei paliere valorice (iar aici valoarea este strict legată de gust): borșul servit la restaurant, borșul făcut acasă (în deltă) și borșul pescăresc, făcut pe malul gârlei, cu apă direct de la sursă. Vă las pe dumneavoastră să descoperiți și să ierarhizați borșurile din cele trei categorii.

Paradoxal, nici modul de servire, nici elaborarea sau prețiozitatea ingredientelor auxiliare nu dau adevăratul gust al borșului total. Secretul este peștele bun și proaspăt și… prietenia, echipa care îl prepară și îl consumă. Borșul de pește este printre puținele mâncăruri care se consumă în grup, într-o reuniune, în competiție. Plăcerea începe de la curățarea peștelui, de preferat variat, continuă voluptos în farfurie și se încheie la o vorbă lungă, după ultima farfurie de zeamă.

Vă doresc și dumneavoastră să găsiți secretul unui borș de vis. Poate Peștișorul de Aur?

Mai multe informații găsiți pe site-ul festivalulborsuluidepeste.ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s