Schimbarea la faţă sau (P)obrejenia – 6 august


Schimbarea la faţă marchează o dată importantă în calendarul tradiţional, deoarece acum vara se întoarce spre toamnă, frunza codrului începe să se îngălbenească (probajenească), iar apele curgătoare se răcesc. 

Este bine ca astăzi să nu existe certuri între membrii familiei, iar mai ales copiii să fie ascultători, căci altfel vor fi proboziţi (adică mustraţi) de părinţi.

Ca la orice sărbătoare de cumpănă, apar aspecte legate de cultul morţilor şi strămoşilor: astăzi se ducea la biserică must făcut din poamă văratecă, pentru apaos, alţii făceau colivă de struguri. (Tudor Pamfile, Sărbătorile la români, p. 145)

Astăzi este îngăduit mâncatul strugurilor şi altor poame, după ce au fost sfinţite la biserică. După ce se gustă prima boabă de strugure citit, se spune: Poamă nouă în gură veche

Alte aspecte ale sărbătorii sunt legate de interdicţiile de muncă şi de spălat, practici de etnoiatrie (medicină populară – mai ales împotriva frigurilor), culesul plantelor de leac, credinţe privind plecarea păsărilor călătoare.

Pentru că Pobrejenia este organic legată de ciclul viţei de vie, vă prezentăm o parte din intrumentarul din colecţia MEAP, fără de care călătoria anuală a strugurelui nu ar fi posibilă. Toate piesele prezentate sunt din judeţul Tulcea, având trecute – pe cât posibil – denumirile locale. Multe dintre acestea pot fi admirate la obiectivul muzeal Gospodăria ţărănească conservată in situ Enisala, jud. Tulcea. Aici aveţi prezentarea instrumentarului viticol în Engleză.

Cosor, Luncaviţa

Năsâlcă, Teliţa

Năsâlcă, Teliţa

Mustuitor, Teliţa

Lin pentru căruţă, Cerna

Corâtă/corită pentru scurs mustul, Valea Teilor

Pâlnie din doage, Niculiţel

Butoiaş (Cataloi) şi pălărie pentru fermentaţia vinului (Tulcea)

Butoiaş, Cataloi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s