Ovidenia – 21 noiembrie


Pe 21 noiembrie în calendarul popular se sărbătoreşte Ovidenia, Vovedenia sau Vovidenia. Calendarul bisericesc consemnează sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu, al doilea mare praznic dedicat fecioarei, de la începutul anului bisericesc (1 septembrie). Tabuul alimentar  – Postul Crăciunului  – este abolit parţial prin dezlegare la peşte.

Sărbătoarea Vovedeniei se ţinea pentru ochii ce văd, în acest scop, unii oameni sfinţeau câte un fuior cu ajutorul căruia, la nevoie, se ştergeau pe faţă.

Ziua este considerată un hotar între toamnă şi iarnă fiind, conform tradiţiilor precreştine, dedicată cultului strămoşilor (Moşii de Ovidenii – când se fac praznice şi se împart pomeni, mai ales pentru copiii morţi nebotezaţi şi pentru cei înecaţi sau morţi fără lumânare). De asemenea, în această zi se ţinea cu străşnicie Filipul cel Şchiop sau Filipul cel Mare (zi importantă din ciclul Filipilor de Toamnă – sărbători dedicate lupilor).

Fiind perioadă de cumpănă a timpului, graniţa dintre lumea noastră şi cea de dincolo este într-un echilibru fragil, fapt propice unor acte divinatorii (aflarea ursitei, previziuni meteorologice), profilactice (unele descântece; se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite o strachină cu apă de leac). De asemenea, se credea că în noaptea de Ovidenie se deschide Cerul şi vorbesc animalele. Ca act apotropaic împotriva strigoilor, se ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile uşilor, vatra şi cuptorul, adică acele elemente ce intrau în contact cu exteriorul considerat ostil.

Legat de temporalitatea sacră a sărbătorii, se credea că iarba fiarelor putea fi găsită numai în dimineaţa de Ovedenii, în ziua de Ispas, în noaptea Paştilor, sau în ziua/noaptea de Sângiorz.

Credit foto : Iarba fiarelor (Vincetoxicum hirundinaria), By H. Zell 

Similar, la bulgari ziua de 21 noiembrie (Văvedenie Bogorodic’no, Vălceata Bogorodiţa – Maica Domnului a lupilor, Kuţulan) era ultima zi consacrată lupilor, în special unui lup şchiop (corespondentul Gădineţului Şchiop din bestiarul românesc), conducătorul haitei.

Câteva practici apotropaice (protective): nu se punea mâna pe piepteni, bărbaţii nu îşi schimbau cămăşile, femeile nu spălau rufe, nu coseau, nu împleteau. Pâinea nu se tăia cu cuţitul, ci era ruptă.

Referințe bibliografice:

Ghinoiu, Ion, Comoara satelor. Calendar popular, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2005, p. 240 – 241

Olteanu, Antoaneta, Zile şi demoni. Calendar şi mitologie populară bulgară, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2008, p. 118 – 119

4 gânduri despre “Ovidenia – 21 noiembrie

  1. Multumim pentru dragul cu care ne trimiteti informatiile . Nu va putem intoarce serviciile decat vizitandu-va si indemnandu-i si pe ceilalti sa o faca !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s