Ce se împărţea la Moşii de iarnă în Dobrogea şi Muntenia


Moșii de iarnă – 5 martie (în 2016)

Analizând răspunsurile la chestionarele Atlasului Etnografic Român sintetizate şi publicate în volumul Sărbători şi obiceiuri Volumul V – Dobrogea, Muntenia putem concluziona că de Moşii de Iarnă, se împărţeau în general alimente precum: coliva, colacii, pâinea şi preparate din carne de pasăre şi/sau orez; piftii şi vinul ca băutură rituală. Însă la nivel local apăreau şi variaţii ale bucatelor ce erau oferite pentru sufletele morţilor. Diferenţe apăreau şi în raport de locul unde se dădea de pomană (la biserică, la cimitir, acasă, prin vecini, pe stradă).

La Sâmbăta morţilor se împărţeau prin vecini farfurii cu piftii (Istria, judeţul Constanţa);  vase şi colivă (Ostrov, judeţul Constanţa); colivă (Casimcea, judeţul Tulcea);  sarmale, pilaf de pasăre, orez cu lapte, colivă la biserică (Peştera, judeţul Constanţa).  Se împărţea colivă, pâine, vin (Berevoeşti, judeţul Argeş); peşte, pâine, ouă (Dâmbovicioara, judeţul Argeş). Se făcea colivă şi pomenire la mormânt, iar acasă se împărţeau brânză, ouă,  lapte (Lereşti, judeţul Argeş).

Se împărţeau Căpeţele – pâine, colivă, lumânare, la cimitir şi la vecini (Petreşti – judeţul Argeş, Buturugeni – judeţul Giurgiu). Se împărţeau prin vecini muşchi de porc, cârnaţi, răcituri, colaci (Teiu – judeţul Argeş). Se împărţeau răcituri, colac, ciorbă, varză (Uda – judeţul Argeş); farfurii cu mâncare – pilafuri cu pasăre şi colivă (Cireşu – judeţul Brăila); vase cu mâncare, cană cu vin (Corbu Vechi – judeţul Brăila); pilaf, fidea (Gropeni – judeţul Brăila); sărmăluţe cu orez şi colaci (Merei – judeţul Buzău); vase, strachini cu pilaf şi căni cu vin (Năeni – judeţul Buzău); ciorbă, orez (Padina – judeţul Buzău).

Se împărţeau la biserică şi pe stradă ouă, mere, covrigi, colivă, pâine. Cu vin se stropeau mormintele (Pietroasele – judeţul Buzău).  Se împărţea mâncare de post (Săgeată – judeţul Buzău); plăcintă, covrigi, pasăre (Gostilele – judeţul Călăraşi); ouă albe, colaci, vin (Vedea – judeţul Giurgiu).

La Moşii de iertăciune se împărţeau colaci, ciorbă, friptură de pasăre, colivă (Drăgoeşti – judeţul Ialomiţa). Se făcea parastas – colivă şi 40 de colăcei (Sotrile – judeţul Prahova). Se împărţeau colaci şi colivă la biserică, iar acasă mere şi gogoşi (Starchiojd – judeţul Prahova).  Se ofereau vase cu pilaf de pasăre şi căni cu vin (Valea Călugărească – judeţul Prahova). Se dădeau biscuiţi, gogoşi. Bătrânele ieşeau  cu sticla de vin şi cană şi împărţeau la copii (Smârdioasa – judeţul Teleorman). La cimitir se împărţeau pitişoare şi ouă (Suhaia – judeţul Teleorman)

Referinţă bibliografică:

***, Sărbători şi obiceiuri. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român Volumul V Dobrogea, Muntenia, Editura Etnologică, Bucureşti, 2009

Reclame

4 gânduri despre “Ce se împărţea la Moşii de iarnă în Dobrogea şi Muntenia

 1. Pingback: Ce se împărţea la Moşii de iarnă în Dobrogea şi Muntenia | Șmen.ro

 2. Pingback: Moşii de Iarnă – 18 februarie 2012 « Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

 3. Pingback: Moşii de Iarnă – 22 februarie 2014 | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

 4. In comuna Uda, satele Chiritesti,,Salistea, Dincani, Baranesti,Diconesti,Vedea, Govara, si actualmente se mai pastreaza aceste obiceiuri si traditii de a inparti, si se fac pomeni ; de simbata mortilor, spre exemplu femeile din sat fac pomana la setre , un loc din sat , unde sa construit o satra si sub satra, mese de lemn cu scaune lungi de scinduri pe cheltuiala satenilor,fiecare familie din sat, are locul sau la aceste mese unde in ziua de pomana, femeile vin cu cosul cu mincare si astren pe masa, La pomana sunt invitati oameni din sat, copii, batrini, sarmani, si oricine accepta sa stea la masa e binevenit.
  De simbetele mortilor, se duc dimineata cu capetele la biserica, coliva, dulciuri de post, colaci care se impart dupa slujba . Dupa slujba preotul vine la setre si binecuvinteaza pomana cupa care crestinii si preotul sunt poftiti la masa,.De simbata mortilor stiu ca se face mincare de post ca spre exemplu, bob, ( se maninca rece si e bun ), cind bunica traia, facea pIsat, care se maninca tot rece ,e facut din porumb si e o arta in al prepara..Decit cu acele ocazii am mincat si bob si pisat ca i migalos de preparat si nu se gateste prea des. Deasemenea varza, sarmalute de orez, se mai prepara cu aceasta ocazie.Se imparte si vin si tuica .
  La setre se mai fac pomeni luni dupa Pasti, unde se servesc mincare de dulce,diverse dulciuri facute in casa , cozonac, oua vopsite. Atunci e si placut sa vii la stre ca e o buna ocazie de a te intilni cu rudele si prieteni de pe la oras ce vin acasa cu acest fericit prilej,. Se ciocnesc oua rosii se imparte vin si pomana e de vii
  Tot la setre se mai face pomana de 15 SI 16 august, si cind moare cite cineva si e prea multa lume, familia mortului face pomana de tarina tot la setre..
  In satele mai sus numite , cel putin , sun sigura ca traditiile sunt inca de actualitate, pentru ca eu provin din unul din aceste sate. Poate si in alte sate de pe acolo dar de acestea sunt sigura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s