Gospodăria ţărănească conservată „in situ” – Enisala


Obiectivul muzeal Gospodăria ţărănească conservată in situ din satul Enisala reprezintă sinteza arhitecturii tradiţionale din nordul Dobrogei la începutul secolului al XX-lea.

Aceasta este amplasată în centrul satului, pe partea dreaptă a şoselei ce leagă oraşul Babadag de localităţile din zona lacului Razim.

Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler şi câteva din anexele tipice pentru o gospodărie din această zonă: grajdul pentru animale, şoproanele, bucătăria şi cuptorul de vară, porumbarul, fântâna.

Planimetria casei este cea tradiţională: cu tindă centrală şi două camere, bucătărie de iarnă şi magazie, având la faţadă şi pe latura dinspre stradă, prispă cu balustradă şi stâlpi. Pe latura din spate, spre nord, pe aproape toată lungimea casei, se află chilerul (spaţiu pentru depozitare).

Ornamentele de la pazie şi fronton, cu motive florale, geometrice şi zoomorfe (cai afrontaţi) realizate în tehnica traforului, sunt cele frecvent întâlnite în arhitectura tradiţională din această zonă.

Anexele au fost reconstruite şi aveau, în viaţa satului, o funcţionalitate adecvată la practicarea ocupaţiilor şi meşteşugurilor. Ele erau adăpost pentru animale, loc de depozitare a cerealelor sau a nutreţului pentru vite, a atelajelor şi uneltelor. Aceste anexe au devenit acum spaţii de reprezentare a colecţiilor. Pot fi văzute în aceste spaţii: instrumentar agricol; căruţe pictate, tipic dobrogene; unelte pescăreşti: scule şi produse de dogărie, fierărie, albinărit, olărit, instrumentar pentru industria casnică.

Interiorul locuinţei relevă principiile estetice al organizării spaţiului de locuit tradiţional la români.

Ţesăturile se impun atenţiei vizitatorilor prin rolul lor funcţional, de a acoperi pereţii, şi prin cel decorativ, în crearea unei ambianţe deosebite.

Compoziţiile ornamentale, reprezentările stilizate şi denumirile sugestive ale motivelor („pomişorii”, „miezul nucii”, „fetele”, „calul şi călăreţul”) evidenţiază valenţe estetice deosebite.

Cromatica variată a motivelor, de la culorile sobre la cele vii, este echilibrată de culoarea de fond, alb sau negru, şi de galbenul borangicului.

Reclame

5 gânduri despre “Gospodăria ţărănească conservată „in situ” – Enisala

  1. Pot să spun că am vizitat deja gospodăria in situ de la Enisala. Pot spune că am plecat încântată. Nu ar fi rău să mai arătaâi și alte obiecte, de exemplu căruța pictată dobrogeană. Mulțumim pentro ospitalitate!

  2. Pingback: Schimbarea la faţă sau (P)obrejenia – 6 august | MEAP Tulcea - un blog de muzeu prietenos :)

  3. In anul 1975, fiind student in anul IV, in practica de vara am facut releveul acestei gospodarii de la Enisala. Anul acesta, dupa 40 de ani, Departamentul de Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti a hotarat sa publice cele mai bune relevee facute de catre studentii arhitecti incepand cu anul 1903, printre care se afla si releveul gospodariei de Enisala. Daca doriti sa vedeti o parte din plansele acelui releveu facut acum 40 de ani, tastati pe Internet – Releveu Rv. 315 Casa Muzeu

    • Anul acesta se implinesc 40 de ani de cand un grup de studenti arheologi si arhitecti, cu participarea eminentului profesor Zoe Petre, au facut practica de anul IV in judetul Tulcea facand sapaturi arheologice si rele ve la diverse obiective istorice si etnografice. Probabil multi din cei care se ocupau cu activitatea de cercetare in acest domeniu nu mai sunt in viata. Eu insumi am iesit la pensie. Daca din cei care continua activitatea de cercetare si conservare sunt dispusi sa ma contacteze imi pot scrie pe adresa de Internet care s-a imprimat in mod automat odata cu postarea. M-as bucura mult daca s-ar intampla asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s